Cad 2D naar BIM 3D

 Vaak zijn de bouwtekeningen van een bestaand gebouw opgezet in een twee dimensionale digitale tekening, bijvoorbeeld een AutoCAD tekening. Hierop kan men de 2D weergave zien van een gebouw of installatie. Eventueel aangevuld met wijzigingen die in de loop der tijd hebben plaatsgevonden.

Het actueel houden van bouwtekeningen kost tijd. Vaak zien we dat niet alle wijzigingen worden bijgehouden, denk hierbij bijvoorbeeld aan een verbouwing of uitbreiding van een installatie. Of je krijgt een dossier in handen dat bestaat uit meerdere tekeningen. Dit kan natuurlijk veel beter. Je hebt het liefst een actuele tekening waarin alle wijzigingen ook zijn verwerkt.

Wat betekent CAD?

De afkorting CAD staat voor Computer Aided Design. (Ontwerpen met behulp van de computer). Het betreft hier uiteenlopende ontwerpen voor in de bouwsector, industrie, installatiebranche en civiele techniek.

De bekendste CAD software is toch zeker wel de AutoCad, welke in 1982 op de markt kwam door Autodesk Software. Voorheen werd voornamelijk getekend met de hand aan een tekentafel. Ondanks dat AutoCad ’s werelds meest gebruikte CAD programma is, worden 3D tekenprogramma’s als Revit, SketchUp en Inventor populairder.

De toekomst van CAD en BIM

Er is een transitie geweest van handmatige tekeningen naar digitale 2D CAD. Op dit moment is er een transitie gaande om van 2D CAD naar 3D BIM te gaan. De volgende stap zal van 3D BIM naar Parametrisch 3D model gaan. Dit houd in dat we aan de hand van vastgestelde data een compleet model kunnen genereren. Een programmeur zal een vast plaats innemen in het bouwproces.

2D Bouwtekeningen omzetten naar een 3D BIM model

Wil jij meer fysieke en functionele informatie in één BIM model tbv 2D cad tekeningen? Dat is zeker mogelijk. Dit doe je door de 2D bouwtekeningen te om te zetten naar een 3D BIM model, waardoor alle gegevens van het gebouw direct beschikbaar zijn. Met een 3D BIM hoef je de wijzigingen maar één keer door te voeren, waarna je altijd een actuele bouwtekening tot je beschikking hebt. BIM staat voor Bouw Informatie Model.

Je kunt bijvoorbeeld vanuit BIM een meerjarig onderhoudsplan en technisch beheer eenvoudig coördineren. Energieprestatie berekeningen ten behoeve van het opwaarderen van energie labels zijn tevens direct uit het model te halen. Of berekenen de isolatiewaarden van de gebruikte bouwmaterialen.

Voordelen van Cad 2D naar BIM 3D

 Het omzetten van de 2D bouw of installatie tekeningen naar een 3D BIM model geeft je gelijk de kans om het dossier eenduidig en compleet te maken. Geen losse tekeningen, aantekeningen of aanpassingen die nog niet zijn doorgevoerd.

Een 3D BIM model is op zeer gedetailleerd niveau aan te passen. Net wat je wensen zijn. Wanneer je het model wijzigt, volgen de 2D tekeningen automatisch. Met de juiste opbouw van het model is alles per gebouw of  installatie zeer specifiek te modelleren.

Hier een aantal voordelen:

  • Alle technische informatie en tekeningen in één model
  • Raak nooit tekeningen kwijt
  • Makkelijk te coördineren met andere installaties of disciplines
  • Het is toekomstproof
  • Je hebt de actuele informatie wanneer je wilt uitbreiden of verbouwen
  • Het BIM model kan gebruikt worden voor facilitaire doeleinden
  • Ideaal voor toekomst onderhoud

Voordelen van BIM

 Alle relevante gegevens over het gebouw worden in het informatie model BIM gezet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de afmetingen, leidingen en elektrotechnische installatie. Als voorbeeld; Aan de hand van de afmetingen van alle wanden dat je direct uit het BIM model haalt, Kan je een offerte aanvragen bij een schilder om alle wanden te schilderen. Dat geld ook voor de vloeren, plafond, installaties etc.

De ingevoerde gegevens zijn vervolgens voor alle betrokken partijen beschikbaar, zowel voor de architect, adviseur als voor de installateur en aannemer.

BIM vormt een nieuwe manier van samenwerken tussen partners, waarbij het integraal ontwerpen centraal staat. BIM, oftewel Building Information Model, is eigenlijk virtueel bouwen.

Dankzij de direct toegang tot de gegevens, kan je systemen bouwen en afstemmen op het bouwproject. Hiermee voorkom je problemen bij de bouw, waardoor je tijd en geld bespaart.

De Bouw Informatie Raad maakt zich sterk voor bouwen met BIM. Deze manier van integraal bouwen voorkomt fouten en biedt betere informatie tijdens het bouwproces. Bouwen met BIM is niet alleen efficiënt, maar ook kostenbesparend en sneller.

Wil je ook de hele levenscyclus van de 2D CAD bouwtekening omzetten naar een 3D BIM model zodat je bouwdossier weer helemaal up-to-date is? Neem contact met ons.