Als het om BIM gaat, merk ik helaas dat veel professionals er erg ingewikkeld over doen. Er wordt gesmeten met allerlei ‘’BIM termen’’ Als IFC,BCF, BIM protocollen, LOD 500 etc. Voor velen klinkt dit vaak als abracadabra.Ik ga in deze blog in een aantal stappen uitleggen hoe je simpel een Top BIM Model Elektrotechniek kan opbouwen. BIM is van ingewikkelde zaken, iets simpels maken!

Om nog even terug te komen op de vele BIM termen op  Nationaal BIM handboek vind je een BIM woordenboek. Je leest hier wat de vele termen inhouden. Maar slechts een klein aantal termen uit deze lijst zijn voor mijn vakgebied relevant.

BIM is van ingewikkelde zaken, iets simpels maken!

BIM informatiestroom

Waar ik me bij elk BIM project enorm aan stoor, is de enorme informatiestroom die met elkaar gedeeld wordt. Niet alle informatie die voorkomt tijdens het BIM bouwproces is relevant. Opdrachtgevers kiezen er vaak voor om alle beschikbare informatie met alle bouwpartners te delen. De vele notificaties hierdoor zijn erg tijdrovend. Want niet alle informatie is relevant. Om maar een simpel voorbeeld te geven: Ik hoef niet te weten welke kleur de kozijnen of deuren worden. Maak hier duidelijke afspraken over bij je opdrachtgever . Spreek af welke informatie je wilt ontvangen en wanneer.

Communiceren doe je zo

Gedurende de verschillende bouwfases wordt er een hoop gecommuniceerd. Zelf ben ik een grote voorstander van BCF . Dit zijn screenshots die je rechtsreeks maakt vanuit je 3D model. De screenshots kun je voorzien van tekst en uitleg, om die vervolgens te kunnen delen met je bouwpartners. Dit scheelt een hoop heen en weer gemail. Je hebt verschillende plug-ins van BCF software. Als BIM software gebruik ik Revit en daarvoor heb je de add-in BCFIER .Dit programma is geheel gratis en werkt uitstekend. Omdat ik d.m.v. BCF best veel tijd win, zal ik er in een volgende blog wat dieper op ingaan.

De BIM doorbraak

Recentelijk hebben veertien partijen de BIM basisinformatie specificatie-afspraken gemaakt. Wat dit concreet inhoudt, is dat je BIMbestand (In mijn geval revitbestand) een uniforme en consistente benaming heeft.

Voorbeeld:

  • <Projectnummer>_<IDBedrijf>_< Discipline >_<Onderdeel
  • 2016001_Cadique_E_Blok1

Daarnaast zorg ik ervoor dat bij al mijn elektracomponenten de volgende parameters zijn ingevuld; ‘’Classificatie’’ en ‘’Type’’ Bij classificatie krijg je de NL-SfB codering en bij Type het typecomponent bijvoorbeeld Kabelgoot. Deze informatie is voldoende om je model goed te laten checken door je BIM-coördinator.

Bouw een goede revit template

Een goede revit template kan je bij elk volgende BIM project een hoop tijd schelen. Daarnaast zorgt een revit template voor uniformiteit binnen een bedrijf. Zelf heb ik mijn eigen template gebouwd. En ik heb er bij elke BIM project veel plezier van.

De volgende zaken heb ik verwerkt in mijn template:

  • Een fysiek 0-punt gepositioneerd op 0,0,0
  • Bouwlaagindeling met de juiste naamgeving. Voorbeeld: 00_begane grond, 01_eerste verdieping.
  • Views per discipline voorbeeld: Licht, kracht, brandmelding, inbraak etc.
  • Viewtemplates
  • Diverse renvooien
  • Schedules
  • Verschillende annotaties
  • Etc.

Werk van grof naar fijn

Begin eerst vooral met de grotere componenten. Dit om alvast die ruimte te reserveren. Persoonlijk begin ik meestal eerst met mijn verdeelkasten, patchkasten, kabelgoten en PV panelen. Mijn verdeelkasten geef ik gelijk de juiste ‘’panel name’’ In de loop van het project kan je deze componenten wat verfijnen naar bijvoorbeeld de exacte afmetingen of specificaties.

Een mooie 3D BIM Model Elektrotechniek is niet alles

Je kunt een prachtig 3D model maken, maar houd vooral in je achterhoofd dat je uiteindelijk echt met werktekeningen moet komen. Begin daar dan ook gelijk mee. 3D modelleren en 2D detailleren gaat prima samen. Een uurtje met de uitvoerende monteur het model bekijken met de 2D output kan vaak echt wonderen doen.

Een compleet verlichtingsplan met 1 druk op de knop

Indien het bouwkundig model voorzien is van Spaces (ruimte geometrie), kun je deze spaces hergebruiken voor je BIM Model Elektrotechniek. Doormiddel van een Dialux koppeling binnen Revit kun je deze ruimtes exporteren om vervolgens te importen binnen Dialux. Er wordt dan een zogenaamde STF-file gegeneerd. Je kunt er dan voor kiezen om je verlichtingsleverancier aan de slag te laten gaan. Aan de hand van jouw STF-file kan de lichtleverancier de lichtberekeningen maken. Wanneer de lichtberekeningen definitief zijn, kun je deze weer importeren in BIM Model Elektrotechniek met 1 druk op de knop. Je hebt dan een compleet lichtplan wat gebaseerd is op de lichtberekeningen van jouw leverancier.

Panel schedule

Wanneer al je elektra componenten aanwezig zijn in je BIM Model Elektrotechniek, begin dan met de groepenindeling t.b.v. je verdeelkasten. De relevante componenten wijs je toe aan een panel(verdeelkast) en aan een circuit (elektra groep). Met je systembrowser binnen revit kun je alles dubbel checken. Wanneer al je elektra componenten een circuitnumber hebben en aan een panel zijn toegewezen, kun je automatisch een ‘’panel schedule’’ genereren. Het is van groot belang om deze schedule goed te beheren, want aan de hand van deze panel schedule kun je tegenwoordig met verschillende programma’s installatieschema’s genereren.

IFC wat is dat?

Tot slot wil je dat het bovenstaande netjes doorkomt in een IFC model, zodat er op gecoördineerd kan worden. De IFC instellingen binnen Revit zijn dus erg belangrijk. Remco Balvert waar ik veel mee heb samengewerkt, heeft hier een zeer interessant artikel over geschreven op OpenBIMmers. Deze instellingen gebruik ik zelf ook.

Ik wil gewoon werktekeningen hebben!

Laatst zei nog een wat oudere uitvoerder op de bouwplaats tegen mij:” Dat Bimmen is wel leuk en aardig, maar ik wil gewoon tekeningen hebben!” Uiteindelijk is het nog steeds zo dat we bijna altijd werktekeningen willen hebben. Niet iedereen loopt al buiten met een tablet. Om super snel van je sheets PDF’s te maken, gebruik ik de gratis add-in van Cad&Company. Deze plotmanager vind ik persoonlijk fijner dan de standaardoplossingen binnen Revit.

Dat Bimmen is wel leuk en aardig, maar ik wil gewoon tekeningen hebben!

Wanneer je mijn bovenstaande tips op de juiste wijze toepast, zul je merken dat je een BIM topmodel krijgt. En wie wil er nou geen topmodel?  Bekijk mijn BIM projecten waar ik het bovenstaande heb toegepast.  Veel succes!

Ismael Kassrioui